B. BUGÁR: Na prezidenta SR kandidovať nebudem

15.08.2012 Bratislava

Bratislava 15. augusta (TASR) - Predseda Mosta-Híd Béla Bugár sa nebude v nasledujúcich voľbách uchádzať o post prezidenta SR. Opozícia by totiž podľa neho mala hľadať takého kandidáta, ktorý by bol priechodný pre všetky strany stredopravého spektra. Na Slovensku navyše podľa neho dodnes existujú isté predsudky voči kandidátovi, ktorý reprezentuje aj menšinu. V budúcnosti by však podľa neho takýto kandidát uspieť mohol.

"Stále máme očakávanie, respektíve presvedčenie, že väčšia časť opozície sa bude vedieť dohodnúť na jednom kandidátovi. Vidíme pár ľudí, ktorí by mohli kandidovať, ale dôležité je, aby sa tie sily neroztrieštili," priblížil Bugár.

Rokovania medzi pravicovými stranami o konkrétnych menách však podľa neho ešte neprebiehajú. "Môžem potvrdiť len to, že spoločne sa snažíme nájsť riešenie, ktoré by bolo podporovateľné väčšou časťou opozície. Nemá význam, aby opozičné strany postavili dvoch-troch kandidátov," vysvetlil.

Šéf Mosta-Híd pripúšťa, že je otázne, či prípadného spoločného kandidáta podporí aj opozičné hnutie OĽaNO. Jeho líder Igor Matovič totiž už v minulosti avizoval, že by rád videl za prezidenta občianskeho kandidáta. Tí sa však podľa Bugára v minulosti viackrát ukázali ako nevhodní kandidáti, navyše sa bez podpory politickej strany aj tak nezaobídu.

Potrebu postaviť opozičného kandidáta Bugár vysvetlil aj tým, že nedôveruje výberu vládneho Smeru-SD. Bolo by podľa neho príjemným prekvapením, ak by sociálni demokrati navrhli človeka, ktorý by bol priechodný aj pre pravicové strany. "Myslím si, že v tomto momente sa nedočkám tohto prekvapenia," poznamenal.
 

Vyberte región